Puheeni perusopetuksen ja varhaiskasvatuksen resurssien puolesta

Tässä puheeni kaupunginvaltuuston kokouksessa 14.11.2022:

Kiitos puheenjohtaja. Hyvät valtuutetut ja virkamiehet.

Me elämme taloudellisesti haasteellista aikaa, ja Vantaa on kasvava kaupunki. Kasvu tuo tullessaan mm. ymmärrettävän tarpeen investoida palveluverkon rakentamiseen ja hyvien kulkuyhteyksien kehittämiseen. Kaupungin veto- ja pitovoimasta on pidettävä huolta. Silti tässä talousarviossa ja tulevan suunnitelmassa olisin toivonut vahvempaa investointia meidän kasvaviin lapsiin ja nuoriin, sillä emme elä vain taloudellisesti haasteellista aikaa, elämme myös henkisesti kuormittavaa aikaa. Olisin toivonut vahvempaa investointia palveluihin, joita lapsiperheet, lapset ja nuoret tarvitsevat voidakseen hyvin. Euroja laadukkaaseen varhaiskasvatukseen ja perusopetukseen. Investointia, jossa näkyisi vahvemmin strategiamme kärkenä oleva hyvinvoinnin tukeminen. Pidän hyvänä, että koko kasvatuksen ja oppimisen toimialalle luodaan henkilöstön pito- ja vetovoimaohjelma. Veto- ja pitovoimaohjelma ei kuitenkaan poista inkluusion, sinänsä kauniin periaatteen, mukana tuomaa haastetta, jonka vantaalaiset oppijat, varhaiskasvattajat ja opettajat kohtaavat päivittäin. Meistä kukaan ei voi tietämätön alueellisesta segregaatiosta, varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen kentältä kaikuvista levottomuuden, taakottuneisuuden ja uupumuksen äänistä. Tuen riittämättömyydestä, koetun hyvinvoinnin ja oppimistulosten laskusta. Vantaan veto- ja pitovoimaa ei synnytä vain tiet ja rakennukset. Hankkeiden avulla ei voi yksistään ratkaista varhaiskasvatuksessa ja perusopetuksessa koettuja haasteita. Tavoitteena oleva Jokaisen kasvu omaan potentiaaliinsa mahdollistetaan – ei saa jäädä tyhjiksi sanoiksi. Varhaiskasvatukseen ja perusopetukseen veto- ja pitovoimaa syntyy, kun ryhmäkoossa huomioidaan erilaisten oppijoiden tarpeet, lasten ja nuorten erityisiin tarpeisiin vastataan riittävällä määrällä päteviä ammattilaisia, jotka voivat tehdä työtään mm. eriyttämisen tarpeet huomioivissa tiloissa. Laadukkaat varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen palvelut synnyttävät veto- ja pitovoimaa. Toivoisin, että olisimme jatkossa rohkeammin investoimassa infran sijasta ihmisiin.

%d bloggaajaa tykkää tästä:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close